Yhteisöwiki
Advertisement
Yhteisöwiki

Mitä ovat wikit?[]

Wikit ovat wikiyhteisöjä luomassa vapaata sisältöä MediaWiki-ohjelmiston avulla. Näitä isännöi ilmaiseksi Wikia, Inc., yritys, joka pyörittää projektia. Kuka tahansa voi aloittaa uuden yhteisön kunhan noudattaa wikinluontikäytäntöjä ja käyttöehtoja.

Katso Tietoja Wikiasta, Miksi käyttää Wikiaa?    

Mikä on Wikia, Inc.?[]

Wikia, Inc. on yritys jonka perusti Jimmy Wales vuonna 2004. Se pyörittää Wikia-projektia ja muita wikejä, mukaanlukien Memory Alphaa.

Mikä on wiki?[]

Wiki on ohjelmistotyyppi, joka mahdollistaa käyttäjien muokata nettisivuja. Voit katsoa myös Wikipedian määritelmän saadaksesi tietokirjamaisen vastauksen.

Kuinka voin muokata?[]

Klikkaa vain muokkaa-linkkiä millä tahansa sivulla. Lue Wikian esittelykurssi saadaksesi lisätietoja tai kokeile johdatuskurssia.

Pitääkö minun antaa sähköpostiosoitteeni voidakseni rekisteröityä?[]

Ei. Haluaisimme pitää sivuston mahdollisimman avoimena. Kuitenkin, sinua kehoitetaan antamaan sähköpostiosoitteesi, jos joskus unohdat salasanasi. Wikien perustajia kehoitetaan antamaan sähköpostiosoite jotta perustetun wikin käyttäjät voivat ottaa perustajaan yhteyttä.

Miten kauan kestää luoda uusi Wikia rekisteröitymisen jälkeen?[]

Jos pyyntöäsi kannatetaan pyyntöwikissä, sen tulisi tapahtua melko nopeasti.

Millä ohjelmistolla Wikia toimii?[]

Kaikki Wikiat käyttävät MediaWikiä, wikiohjelmistoa, mikä pyörittää myös Wikipediaa. MediaWiki-ohjelmisto on saatavilla GPL-lisenssillä.

Kuinka haen tietoa Wikiasta?[]

Voit hakea Wikian wikejä käyttämällä hakulaatikkoa, joka on sivupalkissa. Katso lisäohjeita Meta-Wikistä.

Kuka omistaa tekijänoikeudet Wikiassa?[]

Tekijänoikeudet pysyvät alkuperäisellä tekijällä, mutta jos lataat sisältöä tänne, silloin julkaiset sen GFDL-lisenssin ehtojen mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että muut ihmiset voivat uudelleenkäyttää ja muuttaa työtäsi niinkauan kunhan he tekevät sen lisenssiehtojen mukaisesti.

Mitä ovat nimiavaruudet?[]

Nimiavaruuksia käytetään eroittamaan erilaiset sisältötyypit. Tiedot sivun käyttäjistä menevät "käyttäjä:-nimiavaruuteen". Tämä tarkoittaa, että sivu alkaa etuliitteellä "Käyttäjä:". Esimerkiksi Käyttäjä:Jack Phoenix on tietosivu käyttäjästä Käyttäjä-nimiavaruudessa.

Katso Ohje:Nimiavaruus.

Kuinka täydellinen Wikia on?[]

Erilaisilla wikeillä on eri täydellisyysaste. Yksikään wikeistä ei ole täydellinen, sillä ne ovat auki muokkaamiselle.

Mikä on ylläpitäjä?[]

Ylläpitäjä (myöskin admin tai yp) wikissä on pelkästään luotettu käyttäjä, jolla on mahdollisuus poistaa tai suojata sivuja. Katso Wikipedian sivu ylläpitäjistä nähdäksesi mitä kaikkea ylläpitäjät voivat tehdä. Saadaksesi listan tämän wikin ylläpitäjistä, katso toimintosivu Toiminnot:Listadmins.

Katso Ohje:Käyttöoikeudet.

Voinko käyttää HTML-koodia wikin sivuilla?[]

Kyllä, mutta on helpompaa käyttää wikitekstiä. Katso Ohje:Johdatuskurssi#Muokkaaminen ja Ohje:HTML.

Tarvitaanko Wikian käyttöön evästeitä?[]

Tarvitset evästeitä jos haluat muokata sisäänkirjautuneena käyttäjänä. Voit valita muokata sisäänkirjautumattomana käyttäjänä, mutta tämä tarkoittaa sitä että sinulla on käytössä vähemmän vaihtoethoja (kuten sivujen siirto).

Katso rekisteröityminen ja sisäänkirjautuminen.

Joku poisti lisäämäni sisällön. Mitä voin tehdä?[]

Jos muokkauksesi oli vandalismia, se on saatettu kumota. Katso Ohje:Palauttaminen. Jos uskot palautuksen olleen virhe, voit keskustella artikkelin keskustelusivulla asiasta.

Voinko käyttää Wikian sisältöä sivullani?[]

Kyllä, kunhan sitoudut noudattmaan GFDL-lisenssin ehtoja.

Kuka tarkistaa muokkaukset?[]

Kuka tahansa käyttäjä voi tarkistaa muokkauksia. Sisäänkirjautuneet käyttäjät voivat merkitä muokkauksia tarkistetuksi jos tämä ominaisuus on käytössä wikissäsi. Kuka tahansa käyttäjä voi palauttaa sivun vanhempaan versioon jos sitä on vandalisoitu. Ylläpitäjillä on nappi, joka tekee tästä helpompaa.

Kuinka käytän interwikilinkkejä?[]

Interwikikartassa olevia linkkejä voi käyttää kirjoittamalla interwikilinkin ja sen perään sivun otsikon. Esimerkiksi linkittääksesi Meatball-wikiin, voit kirjoittaa Meatball:OptimalSearching.

Wikeille, jotka ovat saatavana useilla eri kielellä, voit linkittää muunkielisiin versioihin lisäämällä kielikoodin interwikilinkkitekstin jälkeen. Esimerkiksi Wikipedia:Fr:Accueil linkittää ranskankielisen Wikipedian etusivulle uudellenohjauksesta sivulta http://www.wikipedia.org/wiki/fr:Accueil

Katso interwikilinkit johdatuskurssissa.

Voinko pitää yksityistä wikiä täällä?[]

Et; Wikia tarjoaa vain julkisia wikejä. Katso Wikian luontikäytäntö.

Voinko valita erilaisen lisenssin?[]

Voit valita vaihtoehdon, että lisensoit omat muokkauksesi useamman eri lisenssin ehtojen mukaisesti, mutta ne tulee olla aina julkaistu GFDL-lisenssillä myös.

Voinko pitää ei-wikia domainnimeä wikilleni?[]

Voit uudelleenohjata toisen domainin Wikiaan, mutta pää-URL kaikille Wikioille tulee olemaan wikia.com. Jos sinulla jo on isokokoinen wiki toisella domainilla, ole hyvä ja ota yhteyttä Wikiaan, jotta saamme vaihtoehtoisen ratkaisun.

Voinko pitää väliaikaista wikiä?[]

Kyllä. Niin kauan kunhan sisältösi ei ole käyttöehtojen vastaista, saat vapaasti luoda väliaikaisen wikin raapustuslehtiöömme osoitteessa scratchpad.wikia.com .

Pitääkö minun luoda tunnus jokaiseen Wikiaan?[]

Ei, käyttäjätunnukset ovat yhteisiä kaikkien Wikian wikien ja myös Memory Alphan kesken, joten sinun tarvitsee luoda vain yksi käyttäjätunnus.

Voinko käyttää erilaisia kieliä wikissä?[]

Kyllä. Katso kielet.

Voinko siirtää olemassaolevan wikini Wikiaan?[]

Kyllä, kunhan sisältö on saatavilla GFDL-lisenssin tai muun yhteensopivan ehtojen mukaisesti.

Voinko ladata wikin jonka olen luonut tänne Wikiaan?[]

Kaikista Wikian wikeistä on olemassa ladattavat tietokannat saatavilla. Katso tietokannan lataaminen.

Voinko kopioida tekstiä muilta nettisivuilta wikiin?[]

Et ellei tekstejä ole julkaistu GFDL-lisenssin ehtojen mukaisesti. Katso Wikian tekijänoikeudet. Muualta kopioiminen ilman alkuperäisen kirjoittajan ilmoittamista johtaa todennäköisesti lisäämäsi sisällön poistoon.

Voinko suojata sivuja wikissä?[]

Vain tietyissä tapauksissa. Katso suojaaminen. On yleinen virhe suojata sivuja turhaan.

Voinko estää rekisteröitymättömien käyttäjien muokkaamisen?[]

Et. Wikia on avoin kaikille, myös heille, jotka päättävät olla kirjautumatta sisään.

Missä voin raportoida ohjelmistobugeista?[]

Paras paikka raportoida ohjelmistobugeista on Sisäpiiri-Wikian foorumi.

Mistä voin saada lisää apua?[]

Voit kysyä kysymyksiä foorumeillamme tai ottaa yhteyttä meihin ja kysyä.

Advertisement