FANDOM


Jokaisella Wikian perustajalla on ylläpitäjän oikeudet wikiin, jonka hän perusti. Muille käyttäjille voidaan myös suoda tämä oikeus, perustajan tai toisen byrokraatin toimesta. Tämä sivu on perusopas ylläpitäjän toimintojen käyttämiseen. Tämä sivu selittää miten ylläpidollisia toimia tehdään, muttei kata käytäntöjä, joita sinun tulee noudattaa ennenkun teet näitä toimia. Varmista, että olet tietoinen oleellisista käytännöistä wikissäsi ennenkuin teet mitään tällä sivulla lueteltuja toimia.

Sivun poistaminenMuokkaa

Paina poista-nappia tai poista tämä sivu-linkkiä sivulla, jonka haluat poistaa. Mikäli käytät oletusasetuksena olevaa monobook-ulkoasua Englanti kielenäsi, voit käyttää oikopolkua alt+d. Sinulle näytetään sivu, jossa on laatikko, mihin sinun tulee kirjoittaa syy poistoon sekä vahvistusnappi. Laatikossa on yleensä sivun 150 ensimmäistä merkkiä. Nopeille poistoille voi olla suotavaa jättää koko teksti syyksi. Muissa tapauksissa sinun tulee määritellä miksi poistat sivun. Esimerkkisyy olisi "listattu poistoäänestyksessä viikon ajan 18 kannatusäänellä". Tämä vahvistussivu antaa sinulle varoituksen mikäli sivulla on useampi kuin yksi versio historiassaan. Mikäli jokin näyttää roskalta, mutta sillä on sivuhistoria, sinun tulee tarkistaa historia ennen sen poistamista. Versio, jota katsot saattaa olla vandalisoitu versio todellisesta artikkelista. Kun olet poistanut sen, katso, mikäli sillä on keskustelusivu ja poista sekin. Mikäli sivua poistetaan koska sen ei tulisi olla olemassa, varmista, ettei mikään linkitä siihen estääksesi sen uudelleenluonnin. Mikäli sivu oli poistoäänestyssivulla listattuna, toimi asianmukaisten käytäntöjen mukaisesti wikissäsi, mikä saattaa sisältää poistokeskustelun arkistoinnin. Lue Poisto saadaksesi lisätietoja.

Kuvan poistaminenMuokkaa

Poistaaksesi kaikki versiot kuvasta, voit valita "poista kaikki versiot"-vaihtoehdon tai voit poistaa kuvan kuvaussivun samaan tapaan kun poistaisit artikkelin. Poistaaksesi yksittäisen version kuvasta, paina poista-linkkiä kyseisen version vieressä.

Mikäli on olemassa useampi versio kuvasta, "poista kaikki versiot"-napin painaminen tekee juuri sen. Et voi poistaa uusinta versiota poistamatta vanhoja samalla ja kuvan kuvaussivua.

"Poista kaikki versiot"-napin painamisen jälkeen näet vahvistusruudun samaan tapaan kuin sivujen poistamisessakin ja poisto tallentuu poistolokiin.

Kuvia voi palauttaa poistamisen jälkeen, ja sitenpä voit poistaa kyseenalaiset kuvat ensin ja kysyä kysymykset myöhemmin. Poistetut kuvat kuvauksineen voi palauttaa wikisi Toiminnot:Palauta-sivulta.

Sivun palauttaminenMuokkaa

Sivuja voi palauttaa niin kauan kun ne ovat arkistossa. Tämä arkisto tyhjennetään aika ajoin.

Mikäli sivua ei ole luotu uudelleen poiston jälkeen, palautussivulla on viesti, joka kertoo montako poistettua versiota löytyy. Tämän painaminen vie sinut sivulle, jossa voit katsoa jokaista poistettua versiota erikseen ja valita, haluatko palauttaa kaikki versiot (oletus) vaiko valikoidut versiot sivusta. Voit palauttaa sivun painamalla palauta-nappia, joka ilmestyy vahvistussivulla. Palautus tapahtuu samantien kun olet painanut nappia; ei ole enää erillistä vahvistusruutua tai paikkaa kirjoittaa syy. Mikäli et palauta kaikkia versioita, lokiin kirjataan kuinka monta versiota palautit.

Mikäli sivu on jo olemassa, mutta haluat palauttaa vanhempia versioita siitä, mene sivun historiaan. Siellä näet linkin edellämainittuun palautussivuun. Voit myöskin kirjoittaa URL-osoitteen osoiteriville palauttaaksesi sivuja, esimerkiksi http://www.fi.wikia.com/index.php?title=Toiminnot:Palauta&target=Hauki palauttaisi poistetun sivun "Hauki".

Sivuhistorioiden yhdistäminenMuokkaa

Sivuhistorioiden yhdistäminen on keino korjata kopioimalla ja liittämällä tehdyt sivujen siirrot. Se käsittää sivun poistamisen, toisen sivun siirtämisen siihen ja alkuperäisen sivun palauttamisen uuden sivun päälle. Tämän toiminnon voi kumota, mutta sen tekeminen saattaa kestää kauan, varsinkin kun sivulla on pitkä historia, joten älä yritä sitä ellet ole aivan varma, että ymmärrät tällä englanninkielisen Wikipedian sivulla kuvatun prosessin.

Sivun suojaaminen tai suojauksen poisottoMuokkaa

Suojataksesi sivun, paina suojaa tai suojaa tämä sivu-linkkiä. On yleinen virhe suojata sivuja ilman kunnollista syytä.

Jos käytät monobook-ulkoasua, voit käyttää näppäinyhdistelmää alt+=. Tämä johtaa sinut vahvistusruudulle, joka on samantapainen kuin sivua poistettaessakin. Valitse suojauksen taso, kirjoita kenttään syy ja paina vahvista. Muokkaussodissa saattaa olla jokin malline joka tulisi laittaa artikkeliin. Katso esimerkkinä suomenkielisen Wikipedia suojattu-malline. Suojauksen poisotto toimii aivan samaan tyyliin.

Suojatun sivun muokkaaminenMuokkaa

Paina muokkaa tätä sivua normaaliin tapaan. Ainoa ero on, että näet sivun yläosassa huomatuksen, että sivu on suojattu. Katso suojaaminen ja tarkista onko wikissäsi sivujen suojaamiskäytäntöä ennen tämän tekemistä.

Kuvan suojaaminen tai suojauksen poistoMuokkaa

Kuvan suojaaminen on suurimmaksi osaksi sama kuin sivun suojaaminen (katso ylös). Kun painat "suojaa" kuvan kuvaussivulla, sekä sivu että kuva suojataan. Kun kuva on saanut ylläpitäjä-tason suojauksen, ei-ylläpitäjät eivät voi palauttaa sitä aiempaan versioon eikä ladata uutta versiota sen päälle.

Ulkoasun muokkaaminenMuokkaa

Kun yhteisymmärrys on saavutettu, voit vaihtaa MediaWiki-nimiavaruudessa sijaitsevien järjestelmäviestien sanoja muokkaamalla näitä suojattuja sivuja. Voit vaihtaa ulkoasun tyyliä muokkaamalla sivua MediaWiki:Monobook.css. Näitä sivuja voivat muokata vain ylläpitäjät.

Käyttäjän tai IP:n estäminenMuokkaa

IP-osoitteille ja sisäänkirjautuneille käyttäjille voit painaa estä-linkkiä tuoreet muutokset, estä-linkkiä käyttäjän muokkaukset-sivulla tai mennä suoraan sivulle Toiminnot:Estä. Kirjoita käyttäjänimi, (mikäli tarvitaan) ja eston pituus (valitse listasta tai lisää itse aika). Ota huomioon, että samanaikaisissa muokkausestoissa lyhyempää aikaa käytetään, joten muuttaaksesi muokkauseston pituutta, tulee muokkausesto poistaa aluksi. Lisää syy viimeiseen kenttään. Tämä syy näkyy lokitiedostoissa ja estetylle käyttäjälle itselleen syynä muokkausestoon. Huomaa, että viattomat käyttäjät saattavat joutua muokkauseston alle ja näkevät tämän viestin, joten älä kirjoita siihen mitään loukkaavaa, epäselvää tai sekavaa. Sen jälkeen paina estä tämä käyttäjä-nappia. Toiminto kirjataan toimintosivulle Toiminnot:Loki/block ja käyttäjän nimi ilmestyy listaan estetyistä IP-osoitteista ja pysyy siellä kunnes muokkausesto vanhenee. Katso Estäminen ja tarkista onko wikissäsi käytäntöä asiasta.

IP-osoitesarjojen estäminenMuokkaa

Mene sivulle Toiminnot:Estä ja kirjoita osoitesarja ensimmäiseen kenttään. Sitten seuraa ylläolevan osion ohjeita. Ole hyvä äläkä estä IP-osoitesarjoja mikäli et ymmärrä prosessia. Lue Meta-Wikin sivu IP-osoitesarjojen estämisestä, jossa on ohjeita.

Muokkauseston poistaminen käyttäjältä, IP:ltä tai osoitesarjaltaMuokkaa

Mene sivulle Toiminnot:Muokkausestot, etsi käyttäjä, jonka muokkauseston haluat poistaa, ja paina unblock-linkkiä. Eteesi tulee vahvistusruutu, johon sinun tulee kirjoittaa syy muokkauseston poistamiseen. Tämä kirjataan lokiin, tarkalleen ottaen Toiminnot:Loki/block on kyseinen lokisivu ja käyttäjän muokkauesto poistetaan välittömästi. Mikäli IP-osoitesarja on estettynä, sinun pitää poistaa koko osoitesarjan muokkausesto. Ei ole mahdollista poistaa kys. osoitesarjan tietyn osoitteen muokkausestoa.

Ylläpitäjän palautustoiminnon käyttäminenMuokkaa

Kuka tahansa käyttäjä voi palauttaa sivun aiempaan versioon. Ylläpitäjillä on palautus-nappi tämän helpottamiseksi. Palauttaaksesi yhden käyttäjän muokkaukset viimeisempään toisen käyttäjän versiion, paina palauta-nappia sivun historiassa, käyttäjän muokkauksissa tai ero-sivulla. Palautuksesi merkitään automaattisesti pieneksi muokkaukseksi ja sille annetaan automaattinen yhteenveto Käyttäjän X (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Y tekemään versioon. Laajamittaisessa vandalismitapauksissa voit käyttää ns. bottipalautusta. Lisää &bot=1 käyttäjän muokkaukset-sivun URL-osoitteen loppuun. Esimerkiksi http://fi.wikia.com/wiki/Toiminnot:Muokkaukset/Vandaali&bot=1. Kun sivulla olevia palautuslinkkejä klikataan, palautus ja alkuperäinen muokkaus, jonka kumoat piilotetaan oletuksena tuoreet muutokset-listalta.

Aiheeseen liittyviä sivujaMuokkaa

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.