Yhteisöwiki
Advertisement
Yhteisöwiki

Kuvakaappaus tuoreet muutokset-listasta.

Tuoreet muutokset-lista on toimintosivu, joka listaa wikin tuoreimmat muutokset. Tämä koko ajan päivittyvä sivu näyttää kuka teki minkäkin muutoksen ja mihin sivuun.

Erikoiset toiminnot, kuten sivujen siirrot, muutokset käyttäjien oikeuksiin ja sen sellaiset, jotka kirjataan lokiin näkyvät myös tuoreet muutokset-listalla.

Kuinka käytän tuoreet muutokset-listaa?[]

Tuoreet muutokset on paras paikka nähdä mitä wikissäsi tapahtuu. Kun näet mitä sivuja kanssamuokkaajasi muokkaavat, näet, mitkä aiheet kiinnostavat heitä ja mihin heidän huomionsa on suunnattu ja minkä kanssa voisit auttaa. Muokkaukset "Keskustelu:" tai "Foorumi:"-sivuihin hälyttävät sinua meneillään olevista keskusteluista, joihin saatat haluta osallistua.

"ero"-linkki on helppo keino tutkia muutosta tai muutoksia, jota muokkaaja teki sivuun. Tämä voi auttaa sinua näkemään positiiviset muutokset ja työskennellä yhdessä muiden hyvien käyttäjien kanssa, sekä sitä voi käyttää myös nopeasti vandalismin ja roskan havaitsemiseen ja kumoamiseen. Katso Ohje:Ero saadaksesi lisätietoa.

Tuoreet muutokset-lista antaa myös sinulle muita työkaluja tehokkaaseen yhteistyöhön muiden käyttäjien kanssa. Hyvä muokkaus saattaa johtaa sinut klikkaamaan "Keskustelu"-linkkiä käyttäjän nimen vieressä, jotta voit kehua käyttäjää, tai "muokkaukset"-linkkiä, jotta näet minkä muiden artikkeleiden parissa käyttäjä työskentelee. Kun olet tunnistanut huonon muokkauksen, voit klikata "muokkaukset"-linkkiä nähdäksesi onko kyseinen käyttäjä tehnyt muitakin huonoja muokkauksia.

Kuinka tulkitsen mitä näen tuoreet muuokset-listassa?[]

Tässä on esimerkki tuoreet muutokset-listan kohteesta:
(ero) (historia) . . U Testisivu; 03:10 . . (+65) . . Jack Phoenix (Keskustelu | muokkaukset ) (testimuokkaus)

Otetaampa selvää mitä tämä tarkoittaa.

Ero- ja historia-linkit[]

Vasemmassa laidassa listakohdetta on kaksi linkkiä, (ero) ja (historia). Ero-linkki vie sinut näkymään, josta näet mitä sivun viimeisin muokkaaja muutti kun verrataan toisiksi uudempaan versioon, mutta linkkiä ei ole olemassa jos sivu on uusi (kuten esimerkissämme). Historia-linkki vie sinut kyseisen sivun historiaan, jossa voit vertailla vanhoja versioita keskenään.

U, p, b vaiko ei kirjainta ollenkaan?[]

Kirjain U sivun nimen edessä merkitsee, että kyseessä on uusi sivu, ja Up merkitsee, että sivu on uusi ja sen kirjoittaja merkitsi muokkauksen pieneksi muokkaukseksi.

Kirjain p ennen sivu nimeä merkitsee, että sivun muokkaaja merkitsi muutokset pieneksi muutokseksi, eli se on jotain triviaalia, kuten kirjoitusvirheen korjaaminen tai vastaavaa.

Kirjain b merkitsee, että sivua muokkasi botiksi merkitty tunnus. Se tarkoittaa, että muokkaus olisi normaalisti piilotettu tuoreet muutokset-listalta, ellet ole valinnut haluavasi nähdä niitä klikkaamalla "näytä botit"-linkkiä.

Jos sivun nimen edessä ei ole kirjainta, se tarkoittaa että muokkaus oli normaali muokkaus. Se saattoi olla esimerkiksi lähdeviittausten lisäämistä tai tietojen päivitystä.

Omituisia numeroita, mitä ne tarkoittavat?[]

Positiiviset/negatiiviset numerot sivun nimen ja aikaleiman jälkeen näyttävät, kuinka monta merkkiä lisättiin tai poistettiin kun verrataan vanhaan sivuun, mikä antaa hyvän kuvan siitä, kuinka paljoa sivua muutettiin. Tämä voi olla erittäin hyödyllistä hyvien uusien muokkausten tai sivuntyhjennysvandalismin huomaamisessa.

Nämä numerot ovat yleensä mustia, mutta voi värikoodata tuoreet muutokset-listan (vihreä lisäyksille, punainen poistoille) pyytämällä ylläpitäjää lisäämään seuraavan Järjestelmäviesti:Common.css-tiedostoon:

.mw-plusminus-pos { color: #006500; }
.mw-plusminus-neg { color: #8B0000; }

Mikä on tuo kursivoitu sulkujen sisällä?[]

Kursivoitu kommentti sulkujen sisällä on muokkauksen yhteenveto. Sitä ei välttämättä aina ole, koska jotkut käyttäjät päättävät olla antamatta yhteenvetoa. Se on vain pienehkö kommentti siitä, mitä teit sivulle. Esimerkiksi jos poistit perätöntä tietoa, voi kirjoittaa vaikkapa perättömän tiedon poistoa yhteenvedoksi.

Mitä sivun yläosassa olevat linkit tekevät?[]

Tuoreet muutokset-listan yläosassa olevat linkit.

Ensimmäisellä rivillä on tämänhetkiset (oletus)asetukset.

Toinen rivi tarjoaa sinulle vaihtoehtoja kasvattaa tuoreet muutokset-sivun kokoa, jotta voit nähdä vanhempia muokkauksia. (Listakohteita putoaa lopulta pois tuoreet muutokset-listalta -- et voi katsoa ikivanhoja muokkauksia.)

Kolmas rivi mahdollistaa sinun piilottaa muokkauksia, jotka ovat "pieniä", "bottien tekemiä", "anonyymien tekemiä", "kirjautuneiden tekemiä" tai omat muokkauksesi. Jokainen vaihtoehto on hyödyllinen erilaisille muokkaajille, jotka käyttävät tuoreet muutokset-listaa eri tarkoituksiin.

Viimeinen rivi näyttää ajan, jolloin selaimesi latasi tuoreet muutokset-sivun. Klikkaamalla päivä-/aikalinkkiä tällä rivillä, voit päivittää tuoreet muutokset-listan näyttämään vain muokkaukset, jotka ovat tulleen sen ajan jälkeen.

Pudotusvalikko mahdollistaa sinun näyttää vain tietyn nimiavaruuden, esimerkiksi Kuva: tai Malline:, muutokset.

"Toggle enhanced recent changes"-linkki pistää päälle ja pois päältä Javascriptiä käyttävän parannellun tuoreet muutokset-sivun.

Voit muokata sivun yläosaa muuttamalla järjestelmäviestiä Recentchangestext.

Missä voin oppia lisää?[]

Mikä on parannellut tuoreet muutokset?
  • Katso Ohje:Parannellut tuoreet muutokset
Kuinka voin antaa toisten tietää että olen jo tarkistanut onko muokkaus hyvä?
  • Katso Ohje:Tuoreiden muutosten tarkistus
Advertisement