FANDOM


Wikian tehdessä yhä suurempia muutoksia artikkelien rakenteeseen vuonna 2015, tietoa tullaan lisäämään tälle ohjesivulle. Tämä sivu sisältää kuvaukset näistä muutoksista. Siinä myös dokumentoidaan mahdolliset ongelmat, niiden aiheuttajat, ja ehdotetut ratkaisut.

Jos huomaat ongelman, jota tällä sivulla ei ole dokumentoitu, kerro meille sivun Toiminnot:Contact kautta ja teemme parhaamme saadaksemme sen korjatuksi.

Raja-arvot ja typografia (huhtikuu/toukokuu 2015)Muokkaa

Ensimmäisenä vaiheena rakenteen muutoksessa, Wikia lisää raja-arvoja Wikian herkkiin rakenteisiin, ja esittelee sellaisia, jotka liittyvät typografian päivityksiin.

Raja-arvot auttavat tekemään sivun rakenteista enemmän ennalta arvattavat säätämällä rakenteen vain tietyille leveyksille, perustuen käyttäjän näytön kokoon. Typografian muutokset, joihin kuuluvat fonttikoon kasvattaminen ja vaikutus rivikorkeuden suurimmalla raja-arvolla, jota kutsumme nimellä Desktop XL, mikä määritellään näkyvän leveämpänä kuin 1595 pikseliä. Muut raja-arvot säilyttävät nykyisen (oletus) fonttikoon ja rivikorkeuden.

Typografian muutokset ovat tarkoitettu vain otsikoille, leipätekstille, ja peruslainauksille. Kuitenkin, tekstimuutos vaikuttaa voi myös tiettyihin mallineisiin, jos niillä ei ole oikeaa luokkaa, ja saa ne näyttämään rikkinäiseltä.

On mahdollista esikatsella typografian muutoksia ennen tämän päivityksen globaalia julkaisua, lisäämällä tietyllä sivulla URL-osoitteen perään ?oasisbreakpoints=1&oasistypography=1. Esimerkiksi: http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Tywin_Lannister?oasisbreakpoints=1&oasistypography=1

Huomaathan, että nähdäksesi miten nämä muutokset vaikuttavat, sinun on katsottava sivua suuremmalla näytöllä, joka on vähintään 1575 pikseliä leveä. Tämä on ainoa keino nähdä Desktop XL -raja-arvo.

Useimmat ongelmat, jotka voit huomata, ovat korjattavissa joko antamalla mallineille näiden luokkien nimet ja muuttamalla sivusi CSS-koodia. Tätä luetteloa tullaan työstämään yhä enemmän sitä enemmän kun me, sekä kaltaisesi käyttäjät, muokkaavat Wikiassa uudella rakenteella, Wikian henkilökunta tekee parhaansa, ettei yksikään ongelma jää ratkaisematta.

Taulukko muutoksistaMuokkaa

Typography-table

Huomautukset:

 • Typografian muutokset ilmenevät vain suurimmalla "Desktop XL" -raja-arvolla, näytöllä vähintään 1575 pikseliä leveä.
 • Typografian muutokset ovat tarkoitettu vain otsikoille, leipätekstille, ja peruslainauksille
 • Lainaukset määritellään elementteinä "lohkolainaus" -tunnisteella.
 • Tpyografian muutokset eivät sovellu elementteihin, jossa käytetään mallineen sisällä elementtiä class ="infobox". Jos tätä luokkaa ei löydy tietolaatikkomallineesta, tietolaatikon sisälle sovelletaan leipätekstin tyyliä. Parhaat käytäntömme suosittelevat aina tämän luokan sisällyttämistä tietolaatikkomallineeseen.


Miten korjata mallineetMuokkaa

Uusilla raja-arvoilla ja typografialla, kaikki elementit korkeimmalla luokanvalitsijalla, WikiaArticle-säiliö (div-tunniste, jossa class="WikiaArticle", CSS-valitsin: ".WikiaArticle"), perii fonttikoot ja asetetut rajakorkeudet. Muutoksemme eivät korvaa elementtien (kuten taulukoiden) tyyliä WikiaArticlessa, jotka ovat kirjoitettu joihinkin paikkoihin koodipohjassamme tai sivuston CSS-koodiin. Jos lisäät tyyleihin jotain ylimääräisiä elementtejä (esimerkiksi .WikiaArticle .Navbox), se menee asettamiemme oletustyylien etusijalle.

Jos haluat elementtiin jonkin muun kuin oletustyylin, lisää vain ylimääräinen luokka tyyliarkkiisi. Teknisesti katsottuna, tämä tarkoittaa että kaikki elementteihin, jotka ovat tyylitelty tarkemmalla valitsimella kuin .WikiaArticle (esimerkiksi: .WikiaArticle table, .WikiaArticle .navbox), muutoksemme eivät vaikuta. Toisin sanoen, jos määrität fontin koon luokkaan (tai tyyliin upotettuna), fontin koon typografian muutosta ei sovelleta.

Viitteellisesti, tässä on luomamme koodi:

.WikiaArticle {
  font-size: x; 
  line-height: y;

  .infobox {
    font-size: <old value>;
    line-height: <old value>;
}

TaustatMuokkaa

Uusilla raja-arvoilla, uudet taustaulkoasut peittyvät lievästi eleveämmän sisältötilan alle. Uusi 1084 pikselin leveys tarkoittaa, että ulkoasusi peittyy sisältötilan ylimääräisellä 17 pikselillä joka puolelta. Tämä lisä peite näkyy myös Desktop XL -leveydellä, josta puhumme (1238 pikseliä). Jos haluat suunnitella ulkoasusi sopimaan 17 pikselille, päivitämme sivun Ohje:Tausta antamaan vaiheittaisen oppaan siihen mitä tehdä. Pysykää ajan tasalla!

Uesin kysyttyjä kysymyksiäMuokkaa

Täällä vastataan yleisiin kysymyksiin.

 • Mitä raja-arvot tekevät?
  • Raja-arvot ovat toinen tapa luoda reagoiva verkkosivusto. Tänään meillä on fluidi rakenne, mikä tarkoittaa, että sivusto mukautuu pikseli pikseliltä. Raja-arvot ovat erilaisia siten, että ne mukautuvat vain tiettyihin pisteisiin. Tämä luo ennalta arvattavamman kokemuksen, mikä on erityisen tärkeää, johtuen useista eri tavoista, joilla käyttävät luovat sisältöä Wikiaan.
 • Miksi luettavaa tilaa on vähennetty?
  • Olemme alentaneet maksimiraja-arvon koon helpommin hallittavaksi useimmille käyttäjille. Nykyinen sivusto on leveimmillään 1600 pikseliä, mikä aiheutti merkittäviä käyttökokemusongelmia moduulien, taulukoiden, rajakorkeuksien ja muiden asioiden kanssa.
 • Miksi fontin koko on niin suuri?
  • Fontin koko suurimmalla raja-arvolla on asetettu niin, että sanojen määrä riviä kohden pysyy optimaalisessa käyttökokemuksessa. Vuosien ajan useat parhaat käytännöt ovat kehittyneet määrittämään sanojen ja merkkien kantama riviä niin, että se takaa parhaan tuloksen. Useimmille käyttäjille, lisää sisältöä sivulla on oikeastaan vaikeampaa lukea. Typografian muutosten tarkoitus on korjata tämä.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.