Advertisement
MinorEdit.png
Voit muokkaimessa merkitä muutoksen pieneksi klikkaamalla valituksi kohdan "Pieni muutos".

Merkintä pieni muutos -laatikossa on tarkoitettu merkitsemään, että nykyisen ja edellisen version välillä on vain pinnallisia muutoksia: kirjoitusvirheiden korjauksia, muotoilua, tai muuta tekstin uudelleenjärjestelyä ilman sisällön muuttamista. Peini muutos on sellainen, jonka muokkaaja ei usko tarvitsevan arviointia tai olevan kiistanalainen.

Sen sijaan 'merkittävä' muutos on sellainen, joka muiden käyttäjien on arvioitava varmistaakseen, että kaikki ovat muutoksesta samaa mieltä. Siten yksikään artikkelin merkittävyyteen vaikuttava muutos ei ole pieni, vaikka muokkaus koskisi yhtä ainoata sanaa.

Ero merkittävän ja pienen muutoksen välillä on merkittävä, sillä muokkaajat voivat joko jättää pienet muutokset huomioimatta arvioidessaan tuoreita muutoksia; jotkut voivat muutta asrtuksia niin, etteivät ne näy. Jos luulet, että on pienikin mahdollisuus siihen, että toinen muokkaaja kiistää muutoksesi aiheellisuuden, älä merkitse sitä pieneksi.

Pieneksi merkitty muokkaus on merkitty paksulla "m"-kirjaimella (m) muutoshistoriaan. Minor edits will also appear with the same bolded "m" in Toiminnot:RecentChanges.

Missä tapauksissa pitäisi merkitä pieneksi?

  • Kirjoitusvirheen korjaaminen
  • Pieni muotoilu ja kieliopillinen korjaus (isot kirjaimet jne.)
  • Muotoilu, joka ei muuta sivun merkitystä (esimerkiksi tekstin lihavoiminen tai kappaleen jakaminen kahteen osaan)
  • Ilmeiset asiavirheet (tekstin The Beatlesin albumi vuodelta 1866 muuttaminen muotoon The Beatlesin albumi vuodelta 1966)
  • Artikkelin rakennevirheen korjaaminen (esimerkiksi koodin {mallineen nimi tähän} muuttaminen muotoon {{mallineen nimi tähän}}
  • Wikilinkkien ja luokkinen lisääminen tai korjaaminen (esimerkiksi koodin [[Eggsample]] muuttaminen muotoon [[Example]])
  • Vandalismin tai graffitin poistaminen

Muistettavia asioita

  • Yksikin muutos lähdetekstiin (wikiteksti), vaikka se ei vaikuttaisikaan sivun esitystapaan HTML:ssä (jos siihen sisältyy esimerkiksi väliyönnin tai rivinvaihdon lisääminen), käsitellään silti tietokannassa muutoksena.
  • Merkittävän muutoksen merkitseminen pieneksi ei kuulu hyviin käytöstapoihin, erityisesti, jos muutokseen sisältyy tekstin poistaminen osasta artikkelia.
  • Sivun palauttaminen ei ole useimmissa tilanteissa pieni muutos. Mikäli sivun status on kiistanalainen ja siitä on käytännöllisesti nousemassa muokkaussota, on parempi olla merkitsemättä ainuttakaan muokkausta pieneksi. Räikeän vandalismin kumoaminen on poikkeus.

Ketkä voivat merkitä muokkauksia pieniksi?

Käyttäjillä, jotka eivät ole kirjautuneet sisään, ei ole lupa merkitä muutoksia pieniksi, vandalismin mahdollisuuden vuoksi. Kyky merkitä muutoksia pieniksi on toinen syy rekisteröityä.

Ylläpitäjä tai käyttäjä, jolla on palautusoikeudet, voi semiautomaattisesti perua sivua viimeksi muokanneen käyttäjän muutokset; ohjelmisto merkitsee kaikki eli "rollback"- eli palautusmuutokset pieniksi. Tämä johtuu kumulatiivisesta vaikutuksesta ja siitä, että palautus ei tarkoita muutosta. Palautusominaisuuden käyttötarkoitus on vandalismin ehkäisy, ja kaikki vandalismin kumoaminen pitäisi todeta pieneksi muutokseksi (ja siten jättää huomiotta muokkaushistoriassa).

Katso myös

Lisätiedot ja palaute

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.