Yhteisöwiki
Advertisement

Jokaisen artikkelin kaikki versiot pidetään tallessa, joten huonon muokkauksen kumoaminen ja artikkelin palauttaminen edelliseen versioon on helppoa.

Vandalismin kumoaminen[]

  • Mene vandalisoidulle sivulle, klikkaa "historia"-linkkiä yläreunassa ("Sivun historia" joissain ulkoasuissa), ja klikkaa sen version päiväystä, johon haluat sivun palauttaa. Tämä ei toimi, mikäli klikkaat 'nyk.' tai 'edell.'.
  • Kun sivu tulee esiin, näet otsikon alapuolella jotain tyyliin "(Versio hetkellä 15. elokuuta, 2002 kello 23:19)".
  • Varmista, että olet valinnut oikean version, ja klikkaa muokataksesi sivua, niin kuin normaalisti. Tärkeää: mikäli kumoat vandalismia, mieti tarkkaan, oletko palauttamassa täysin oikeaan versioon; vandaali on voinut tehdä monta eri muokkausta.
  • Näet varoituksen muokkauslaatikon yläpuolella, josta näet, että olet muokkaamassa vanhaa versiota.
  • Varoituksen huomioimisen jälkeen tallenna sivu. Lisää myös sana "kumota" yhteenvetoon (lyhennetään usein "rv", tulee englanninkielisestä sanasta revert, joka tarkoittaa palautusta). On yleisen käytännön mukaista mainita yhteenvedossa sen sivun versio, johon olet sivua palauttamassa.

Ei-vandalismin kumoaminen[]

Muokkaukset, jotka eivät ole vandalismia, ovat myös kumottavissa, jos mielestäsi sivun vanhempi versio on parempi kuin nykyinen. Tämä tehdään samalla tavalla kuin yllä, mutta sinun pitäisi huolehtia, ettet kirjoita jonkun toisen muokkauksen päälle syyttä suotta. Kolmas versio, joka yhdistää kahden muun parhaat palat, on yleensä paljon hyväksytympi kuin oikean muokkauksen kumoaminen. Säästä palautuksiasi niihin tapauksiin, joissa uusi versio on paljon huonompi kuin alkuperäinen.

Ylläpitäjien tekemät palautukset[]

Ylläpitäjillä on palauta-linkki eroavaisuussivuilla ja käyttäjien muokkauslistoilla, joka mahdollistaa sen, että he voivat kumota vandalismia nopeammin.

Linkin klikkaaminen palauttaa viimeiseen versioon, jota kyseinen käyttäjä ei ole tehnyt. Yhteenveto lisätään automaattisesti, ja tämä yhteenveto selittää, että palautus tehtiin. Muokkaus merkitään pieneksi.

Palautuksia tulisi tehdä varoen ja varauksella, sillä ne eivät jätä palautuksen syytä yhteenvetoon. Hyvän tahdon muokkauksen kumoaminen voi täten antaa viestin "Mielestäni muokkauksesi ei ollut vandalismia kummempi eikä ansaitse edes palautussyytä". Se on kuin läimäisy kasvoille hyvän tahdon muokkauksen tehneelle käyttäjälle. Jos käytät palautustoimintoa muuhun kuin vandalismin kumoamiseen tai itsesi palauttamiseen, on kohteliasta jättää selitys artikkelin keskustelusivulle tai kyseessä olevan käyttäjän keskustelusivulle miksi palautit.

Tulvavandalismin tapahtuessa ylläpitäjät voivat piilottaa vandalismin tuoreista muutoksista. Tehdäksesi tämän, lisää &bot=1 käyttäjän muokkauslistasivun URL-osoitteen perään. Esimerkiksi http://fi.wikia.com/index.php?title=Toiminnot:Muokkaukset&target=JokuVandaali&bot=1. Kun kyseisen sivun palautuslinkkejä klikataan, palatus sekä alkuperäinen muokkaus, jota palautat piilotetaan tuoreista muutoksista oletuksena. Tämä tarkoittaa, että ne ovat piiloitettuna tuoreista muutoksista ellet klikkaa "näytä botit"-linkkiä. Muokkaukset eivät poistu muokkauslistoilta, sivujen historioista tai tarkkailulistoilta, mutta ne eivät enää täytä tuoreita muutoksia turhaan. Muokkaukset pysyvät tietokannassa eivätkä poistu sieltä minnekään, mutta eivät myöskään täytä tuoreita muutoksia. Tämän ominaisuuden tarkoitus on vähentää suurehkon vandalismin tuomaa häiriötä pienehköllä vaivalla. Tätä ei tulisi käyttää sellaisen muutoksen palauttamiseen, mistä et itse pidä, vaan yksinkertaisen vandalismin kumoamiseen.

Palauttamisen ohjesääntö[]

Sinun tulisi aina selittää, miksi palautat artikkelin version vanhempaan. Tämä auttaa kumotun muokkauksen tekijää korjaamaan kaikki löytämäsi ongelmat ja kertoo muille, mikäli heidän tulisi edes katsoa palautettua versiota. Jos syysi palauttamiseen ovat liian monimutkaiset yhteenvedossa selitettäväksi, selitä ne keskustelusivulla.

Palautussodat eivät ole sallittuja. Taajat palauttamissodat tekevät historiasivun käyttökelvottomammaksi, tuhlaavat tilaa tietokannassa, tekevät sivun muille ihmisille hankalaksi osallistua ja täyttää tuoreet muokkaukset ja tarkkailulistat roskalla. Englanninkielisessä Wikipediassa on hyvä artikkeli aiheesta.

Katso myös[]

Advertisement