Yhteisöwiki
Advertisement
Yhteisöwiki

Tässä on muutamia vinkkejä auttamaan keskustelupalstaasi tulemaan mahtavaksi lisäykseksi yhteisöön.

Keskustelupalstan asetteleminen[]

Valitse näkymä[]

Antaaksesi keskustelupalstalle ainutlaatuisen ulkomuodon ja tehdäksesi siitä osan yhteisösi yleistä teemaa,

 • lataa keskustelupalstalle otsikko (1200x200, tiedostomuoto jpg, gif tai png, ja tiedostokokoraja 10 mt), joka edustaa yhteisösi aihetta. Pidä mielessä, että tällä kuvalla tulee 'keskustelupalstan' ja muu yhteisön tieto kerroksittaisesti päälle, joten muista valita kuva ilman, että siinä on tekstiä.
 • lataa yhteisöavatar (125x125, tiedostomuoto .jpg, .gif tai .png, ja tiedostokokoraja 10 mt), joka toimii pää kuvakkeenasi, näkyen kaikissa keskusteluissa.
 • huomaathan, että sivun Toiminnot:ThemeDesigner kautta painikkeille ja navigointipalkille valitsemasi väri tulee olemaan myös keskusteluotsikkoalueen väri.

Yleisohjeiden mukautus[]

Sinulla saattaa jo olla yhteisön käytännöt linjattuina wiki-sivulla. Keskustelupalstalla on oma yleisohjesivunsa, joissa voit tutkia näitä samoja käytäntöjä tai jäsentää keskusteluihin kohdistuvia yleisohjeita.

Käyttäjät näkevät ilmoituksen yleisohjeista, kun he avaavat avaavat keskustelut yhteisösovelluksessa tai verkossa ensimmäistä kertaa. Keskustelut ovat käytössä yleisohjeiden oletusasetusten mukaisesti, joita ylläpitäjät voivat päivittää milloin tahansa. Mukauttaessasi niitä, pidä mielessä seuraavat asiat:

 • Dynamiikka, sävy, ja keskustelujen käyttäjätietokanta voivat olla erilaisia muihin yhteisön alueisiin verrattuna. Jotkin wikisi muokkaajiin pätevät säännöt eivät päde keskustelupalstalla, ja toisinpäin.
 • Pidä yleisohjeet niin lyhyinä ja asiallisina kuin voit. Tämä auttaa varmistamaan, että käyttäjät lukevat ne kaikki!
 • Jos havaitset erityisiä ongelmia keskustelupalstalla, päivitä yleisohjeet sen mukaisesti. Esimerkiksi, jos käyttäjät aloittavat keskusteluja toistuvasti samasta aiheesta, voit halutessasi rajoittaa kyseistä aihetta; tai voit lisätä juonipaljastuskäytännön, jos juonipaljastuksista tulee ongelma.
 • Monet keskustelupalstan käyttäjät voivat olla vain sovelluskäyttäjiä, eivätkä tunne käytäntöjä tai tapoja laajemmassa yhteisössä. Varmista, että keskustelupalstasi yleisohjeet ovat luettavissa täysin itsenäisenä dokumenttina, koska monet lukijoistanne eivät tunne wikisi sääntöjä.

Katso seuraavia esimerkkejä keskustelupalstan yleisohjeista:

Keskusteluluokkien luominen[]

Jos yhteisösi kattaa useita aiheita, kuten useita videopelisarjan osia, tai tuoteryhmää sekä televisiosarjojen/elokuvien että sarjakuvien kera, saatat haluta luokitella keskustelut. Luokat ovat hyödyllisimpiä silloin, kun yhteisön toiminta saavuttaa korkean tason salliessaan käyttäjien etsiä heille kaikkein mielenkiintoisimpia keskusteluja.

 • Maksimimäärä luokkia on tällä hetkellä on 10 - mutta on parempi käyttää niin pientä määrää kuin mahdollista. Mitä enemmän luokkia on, sitä kateampia ne ovat, ja samalla on käyttäjille vaikeampaa valita oikea aihe keskustelua aloittaessa.
 • 'Yleinen keskustelu' on yhteisösi oletusluokka, eikä sitä voi poistaa. Jos valitset yhteisöllesi vain yhden luokan, käyttäjät eivät näe luokkien rajaustyökaluja eivätkä luokan valitsemistyökalua. Kun luot viestejä, niille tullaan oletusluokka 'Yleinen keskustelu'.
 • Sovita luokkasi suosituimmille keskustelun aiheille.

Esimerkiksi, jos huomaat useita keskusteluja käsittelemässä hahmon usuttamista hypoteettisesti toista vastaan, luokka 'Hahmo vastaan hahmo' voi olla hyödyllinen.

 • Valitse lyhyt ja selkeä nimi. Luokan nimi saa enintään 20 merkkiä pitkä, ja lisäksi on oltava selvää millaisia viestejä käyttäjien odotetaan lisäävän kyseiseen luokkaan.

Auta käyttäjiä keskustelupalstan löytämisessä[]

Jos yhteisölläsi on sovellus, käyttäjät näkevät huomattavan linkin keskustelupalstalle suoraan sovelluksessa. Varmistaakseen, että pöytäkoneen ja mobiiliselainten käyttäjät löytävät sen myös helposti, voit

 • lisätä linkin keskustelupalstalle yhteisösi sivun yläosan navigaation kautta
 • lisää etusivullesi elementti, joka rohkaisee käyttäjiä vierailemaan keskustelupalstalla
 • lisää linkki keskustelupalstalle ihan kohtaan wikissäsi kuin haluat!


Ihmisten saaminen puhumaan[]

Antaaksesi keskustelupalstallesi hienon ulkomuodon, järkevät yleisohjeet, ja hyödylliset luokat on vain osa sitä mikä tekee siitä hienon lisäyksen yhteisöllesi. Mikäli haluat käyttäjien palaavan keskusteluihin usein, varmista, pidä keskustelut hyvinä ja varmista, että niitä käydessä on todella hauskaa. Voit auttaa heitä seuraamalla näitä yksinkertaisia yhteisön ylläpitoperiaatteita.

Johda hyvällä sisällöllä[]

Käyttäjät osallistuvat keskusteluihin todennäköisemmin, jos he näkevät hyviä keskusteluja jo ensimmäisellä vierailullaan. Näytä esimerkkiä hyvällä sisällöllä ja näyttämällä heille millaiset keskustelut ovat tervetulleita yhteisöösi. Tiedätkö miten aloittaa? Näistä vinkeistä saattaa olla apua:

 • Ota puheeksi aiheet, joista tiedät muiden fanien haluavan puhua. Tähän sisältyvät fandomisi uutiset, fanien teoriat, kiistanalaiset juonenkäänteet, peliohjeet, pelistä löydetyt mielenkiintoiset yksityiskohdat, jne.
 • Kirjoittele säännöllisesti. Mitä useammin osallistut itse johonkin kiinnostavaan keskusteluun, sitä useammin muutkin tekevät niin.
 • Varmista säännölliset aiheet ja toimintaa, jotta käyttäjät tietävät mitä etsiä ja minkä vuoksi tulla takaisin. Esimerkiksi, voit järjestää tietokilpailupäivän joka perjantai julkaisemalla fandomiisi liittyvän kyselyn.
 • Julkaise kyselyitä, älä selvityksiä. Kehottamalla käyttäjiä kertomaan omia ajatuksiaan aiheeseen liittyen, sen sijaan, että kirjoitat jostain faktasta, saat enemmän vastauksia. Esimerkiksi, sen sijaan, että kirjoitat 'Näin juuri uusimman jakson, enkä malta odottaa seuraavaa', kysy mieluummin 'Mitä mieltä olette siitä mihin jakso päättyi?'
 • Vastaa ja kehu! Niin kuin haluaisit muiden arvostavan hyvää sisältöä, anna kehuja sellaisille viesteille, joita haluaisit nähdä enemmän, ja pidä keskustelua yllä vastaamalla viesteihin itse.
 • Kokeile eri aiheita, eri viestittelyaikoja, eripituisia viestejä, ja muita vaihtoehtoja selvittääksesi, mihin useimmat käyttäjistäsi kiinnittävät eniten huomiota. Lisäämällä itse hienoa sisältöä, voit kehottaa käyttäjiä tulemaan takaisin jatkamaan muokkauksia. Pian he seuraavat esimerkkiäsi ja täyttävät keskustelupalstat hauskoilla puheenaiheilla ja uusilla ideoilla. Sinun ei tarvitse kirjoittaa liian montaa viestiä, mutta voit haluta osallistua enemmän aloittamiseen saadaksesi pallon vierimään. Kun asiat alkavat edetä, olet todistamassa keskustelupalstan tulemisesta avainalueeksi siinä kuinka yhteisösi jäsenet vaihtavat ajatuksia keskenään!

Viestien moderointi[]

Mitä aktiivisemmaksi keskustelupalstasi yhteisö kasvaa, sitä todennäköisemmin tulet näkemään silloin tällöin trolleja ja spämmääjiä. Keskustelupalstalla moderointi toimii kuitenkin hieman eri tavalla kuin muissa osissa yhteisöä. Tässä muutamia vinkkejä varmistamaan, että asiat sujuvat.

 • Tutustu saatavilla oleviin moderointityökaluihin: Ohje:Ylläpitäjän ja moderaattorin työkalut keskustelupalstalle
 • Muista, että voit rajata kaiken sisällön ainoastaan ilmoitetuista viesteistä - siten on helpompaa havaita sisältö sekä huomioitavat käyttäjät.
 • Pidä mielessä, että keskustelupalstalle lisätyt viestit eivät näy viimeisimmässä toiminnassa tai tuoreissa muutoksissa, joten sinun ja moderaattoreiden on havaittava ongelmat suoraan keskustelupalstalla.

Värvää apujoukkoja[]

Vaikka yhteisösi on pieni ja viestien määrä alhainen, on hyvä idea houkutella useita moderaattoreita pitämään keskustelupalstaa silmällä - mitä nopeammin huonot viestit havaitaan ja poistetaan, sitä vähemmän ongelmia ne aiheuttavat. Etsiessäsi moderaattoriehdokkaita:

 • Harkitse ylentäväsi aktiivisa keskusteluihin osallistuvia käyttäjiä moderaattoreiden tiimiisi. Sellaiselle, joka on jo erittäin aktiivinen, säännöllinen tarkistaminen ei merkitse ollenkaan lisätyötä.
 • Ota huomioon käyttäjät, jotkaraportoivat huonoista viesteistä usein. Se on merkki siitä, että he välittävät yhteisöstä, tietävät säännöt, ja että heillä on hyvä näkemys siitä, mikä on hyvää ja mikä huonoa sisältöä.
 • Älä ole huolissasi, jos näet haluamasi moderaattoriehdokkaan vain keskustelupalstalla, ilman ainuttakaan muokkausta artikkeleissa. Erityisesti, jos yhteisölläsi on sovellus, saatat löytää monia käyttäjiä, jotka osallistuvat keskusteluihin yksinomaan puhelimillaan, missä he eivät todennäköisesti muokkaa. He voivat silti olla hyviä moderaattoreita.

Toivomme, että nämä vinkit auttavat sinua tekemään keskustelupalstasta yhteisöllesi paikan, missä käyttäjillä on todella hauskaa ja he jakavat ajatuksia keskenään.

Lisätiedot ja palaute[]