Yhteisöwiki
Advertisement
Yhteisöwiki

Siiry tarkastelemasi sivun muutoshistoriaan valitsemalla muokkausnapin pudotusvalikosta "Historia"

Jokaiseen Wikian muokattavaan sivuun liittyy muutoshistoria, joka koostuu aiemmin tallennetuista versioista. Historiasivulla näkyy myös kunkin muokkauksen päivämäärä ja aikaleima, muokkauksen tekijän IP-osoite tai käyttäjänimi sekä muokkausyhteenveto.

Pääset muutoshistoriaan valitsemalla Muokkaa-napin pudotusvalikosta "Historia" tai napsauttamalla vastaavaa työkalupalkin linkkiä sivua tarkastellessasi.

Pikakatsaus:

 • Uusimmat muutokset näkyvät ensimmäisinä
 • Tarkastellaksesi tiettyä versiota, napsauta päivämäärää
 • Vertaillaksesi vanhaa versiota nykyiseen, napsauta nyk.
 • Verrataksesi jotakin versiota edelliseen, napsauta edell.
 • Verrataksesi mitä tahansa kahta versiota keskenään, valitse versiot niiden edessä olevien valintanappien avulla ja napsauta "Vertaile valittuja versioita"
 • Pieni muutos on merkitty symbolilla p
 • Botin tekemä muokkaus on merkitty symbolilla b

Askel askeleelta[]

Alta löytyy esimerkki sivun historiasta:

Ote artikkelin historiasta.png

Muokkaukset näytetään uusimmasta alkaen, kukin omalla rivillään.

Tarkastellaanpa muutamaa tämän sivun ominaisuutta.

 • Muutoslinkit:
  • (nyk.) vie sinut "muutossivulle" (diff-page) eli sivulle, joka näyttää wikitekstinä kahden version eron. Tässä tapauksessa jotakin vanhaa versiota verrataan arvatenkin nykyiseen versioon. Tämänhetkinen versio näkyy myös oletuksena muutosruutujen alla.
  • (edell.) vie sinut muutossivulle, joka näyttää erot sen ja edellisen version välillä. Alla näkyy sivu sellaisena, jolta se muutoksien jälkeen silloin näytti.
 • Kahdessa kolumnissa näkyvien valintanappien avulla voit valita mitkä tahansa kaksi versiota, joita haluat vertailla keskenään. Niistä uudempi versio näytetään muutoksien alapuolella.
 • Muokkausyhteenveto on teksti, jonka muokkaaja kirjoitti yhteenvetolaatikkoon ennen sivun tallentamista.
  • Jotkut näistä alkavat nuolilinkillä sekä harmaalla tekstillä. Tämä tarkoittaa, että käyttäjä on muokannut tiettyä sivun osiota, jonka otsikko näkyy harmaana ja lisätään automaattisesti osiota muokattaessa. Perusyhteenveto voidaan myös lisätä, mikä tulee tavallisenvärisenä tekstinä otsikon perään.

Mikäli sivua on jossakin vaiheessa nimetty uudelleen, näytetään sivun koko muutoshistoria sekä ennen uudelleennimeämistä että sen jälkeen. Vanhasta sivusta tulee uudelleenohjaussivu, joka menettää muutoshistoriansa.

Poistetuille sivuille tehdyt muokkaukset eivät näy käyttäjien Muokkaukset-sivuilla, mutta niiden muutoshistoriat säilytetään ja ovat ylläpitäjien noudettavissa. Ylläpitäjä voi myös kumota sivun poiston.

Edistyneille[]

Linkittäminen sivun tiettyyn versioon[]

Mikäli haluat linkittää johonkin sivun tiettyyn versioon, valitse ensin kyseinen sivu muutoshistoriasta ja kopioi sen jälkeen linkiksi kyseisen version osoite selaimen osoiteriviltä. Osoite kelpaa sellaisenaan pysyvänä viitteenä kyseiseen versioon.

Huomautuksia:

 • If a page contains any time-based variables, its rendered content will use the current date/time, not the time as it was when the revision was saved.
 • The latest versions of templates and images are used; if they have been revised, the page may look different than it was at the time the version was saved.

Syötteiden luonti[]

Muutoshistorialle on myös saatavilla verkkosyötteitä (RSS ja Atom). Voit käyttää lukijaohjelmaa tai muita työkaluja muutoshistorian tarkkailua varten.

RSS2Wiki -laajennus mahdollistaa RSS-syötteen liittämisen toiseen wikiasivuun.

Muutoshistorian eskportointi[]

Voit eksportoida muutoshistorian vientityökalun avulla.

Kuvan historia[]

Kuva tai muu mediatiedosto voidaan korvata eri tiedostolla tallentamalla uusi tiedosto samalla nimellä. Kaikki versiot säilytetään – tiedostohistorian listaus muodostaa osan tiedoston kuvaussivusta, joka ilmestyy kuvaa klikattaessa. Tiedostohistorian tarkastelun lisäksi tällä sivulla voi palauttaa tai postaa vanhoja tiedoston versioita.

Katso myös[]

Lisäohjeet ja palaute[]

Advertisement