Yhteisöwiki
Advertisement
Yhteisöwiki

Tietolaatikon esimerkki

Tietolaatikko on suunniteltu faktojen esittämiseksi ja on eräänlainen tiivistelmä sivun aiheesta. Se esittelee tärkeimmät aiheeseen liittyvät asiat järjestellyssä ja nopeasti luettavassa muodossa. Jotta wiki olisi yhtenäinen, tietolaatikossa käytettävät osiot ovat artikkelista toiseen yleensä samat. Tietolaatikkoja luodaan mallineiden avulla.

Askel askeleelta[]

Useimmissa wikeissä on jonkinlainen oletustietolaatikko, jota voidaan mukauttaa wikian tyyliin ja aiheeseen sopivaksi. Näin pääset alkuun:

  • Avaa artikkeli muokkaamista varten visuaalisessa tilassa.
  • Valitse sivun oikeasta laidasta löytvästä "Mallineet"-osiosta jokin valmiiksi näkyvä mallineen nimi, tai napsauta "Lisää muu malline". Ponnahdusikkunassa voit määrittää tietolaatikkosi sisällön.
  • Käytettävissä olevat kentät vaihtelevat wikistä toiseen. Oletustietolaatikon vaihtoehdot ovat muun muassa:
  • Otsikko - laatikon yläreunaan ilmestyvä otsikko (yleensä sama, kuin sivun nimi), esim. Porkkana
  • Kuva - jo wikiin tallennetun tiedoston nimi, jonka haluat tietolaatikkosi kuvaksi, esim. Porkkana.png
  • Kuvanleveys - näytettävän kuvan haluttu leveys pikseleinä, esim. 200
  • Ensimmäinen - ensimmäisen faktarivin sisältö, esim. Vihannes
  • Täytä muut kohdat tietojesi mukaan ja napsauta "Esikatselu" tarkastellaksesi työtäsi.
  • Kun olet valmis lisäämään tietolaatikon artikkeliin, napsauta "OK" (malline näkyy muokkauslaatikossa vihreänä palapelin palasena) ja lopuksi sivun oikeassa yläkulmassa "Tallenna".

Voit muuttaa tietolaatikkoa määrittelevää koodia muokkaamalla itse tietolaatikon mallinesivua. Mikäli käytät wikin oletustietolaatikkoa, se löytyy yleensä nimellä Malline:Tietolaatikko tai Malline:Infobox. Mallineet löytyvät yleensä myös omasta luokastaan, esim. Luokka:Mallineet.

Edistyneille[]

Jotkut wikit luovat hyvin yksityiskohtaisia tietolaatikoita hieman monimutkaisemman CSS:än ja mallinekoodin avulla. Wikiassa kaikki koodi on tarkasteltavissa, joten voit aina käydä vilkaisemassa muitten mallinesivuja ja lainata sieltä ideoita omia tietolaatikoitasi varten.

Mikäli tarvitset apua teknisten yksityiskohtien kanssa, voit kysyä muilta käyttäjiltä, jotka ovat työskennelleet mallineiden parissa, tai luoda uusi keskustelu {{#NewWindowLink:http://yhteiso.wikia.com/wiki/foorumi%7CYhteisöwikin foorumissa.}}

Esimerkkejä[]

Katso myös[]

Lisäohjeet ja palaute[]

Advertisement