FANDOM


Voit aloittaa uuden yhteisön koska tahansa täyttämällä luontikaavakkeen. Alla käymme läpi, miten uuden yhteisön luonti tapahtuu.

Yhteisön luominenMuokkaa

Ennen kuin aloitatMuokkaa

 • Suunnittele projektisi ja päätä, mistä sen tulisi kertoa.
 • Tarkista, ettei ideaasi ole jo toteutettu suorittamalla haku – on mukavampaa työskennellä muiden kanssa, kuin yksin.
 • Lue Fandomin käyttöehdot – yhteisö ei saa sisältää vihan lietsontaa tai muita tekijänoikeusrikkomuksia.
 • Lue Fandomin luontikäytäntö – yhteisöjen tulee olla vapaasti lisensoituja ja julkisesti muokattavissa.

Luo yhteisösiMuokkaa

Perusta wiki nappi

Luontikaavake avautuu nappia painamalla.

 1. Napsauta Perusta wiki -nappia, niin siirryt luontikaavakkeeseen.
 2. Valitse nimi yhteisöllesi. — Auttaaksesi käyttäjiä ja hakukoneita löytämään yhteisöäsi, on parasta käyttää aiheen yleisimpiä avainsanoja (Vinkki: älä käytä -pedia tai muitakaan epämääräisiä nimiä). Sana "wiki" lisätään loppuun, sillä se edistää yhteisösi sijoittumista.
 3. Valitse sivustollesi verkkotunnus tai URL-osoite — Nimen tapaan myös valitsemasi URL-osoite vaikuttaa siihen, miten helposti käyttäjät löytävät yhteisösi ja ymmärtävät, mitä se käsittelee.
 4. Kuvaile lyhyesti yhteisösi aihetta.
 5. Valitse yhteisöllesi sopiva luokitus.
 6. Valitse teema (voit myös ohittaa teeman tässä vaiheessa ja mukauttaa sitä myöhemmin).
 7. Onneksi olkoon – olet luonut yhteisön!

Voit mukauttaa seuraavia asioita nyt tai milloin tahansa myöhemminkin:

Yhteisösi seuraavat askeleetMuokkaa

Luo etusivuMuokkaa

Jokaiselle yhteisölle luodaan oletusetusivu (Etusivu), jonka kaikki osiot ovat vapaasti mukautettavissa. Siihen kannattaakin panostaa, sillä ensimmäisellä vaikutelmalla on merkitystä: etusivun on hyvä sisältää naseva kuvaus yhteisön aiheesta sekä linkkejä keskeisiin luokka- ja sisältösivuihin, jotta ne löytyvät vaivatta. On myös hyvä kommunkoida käyttäjien kanssa muokkaajina – kutsu ne mukaan projektiisi ja kerro selkeästi, miten yhteisösi rakentamiseen voi osallistua.

Luo sisältöäMuokkaa

Itse artikkelit eli sisältösivut ovat jokaisen yhteisön olennaisin aines. Artikkeleiden ei tarvitse aluksi olla kovin laajia tai täydellisiä – tärkeintä on saada aikaiseksi jonkinlainen perusta, jonka päälle voi rakentaa.

Voi olla, että joudut luomaan kymmeniä sivuja ennen kuin hakukoneet ja käyttäjät alkavat löytää yhtesösi luokse. Älähän lannistu! Kunhan et vaadi aluksi liikoja, sivujen määrä kasvaa yllättävän nopeasti kunhan jaksat vähän aikaa tehdä töitä.

Luo profiili ja käyttäjäsivuMuokkaa

Profiilisi on kuva, jonka annat itsestäsi yhteisölle. Voit itse päättää, kuinka paljon haluat itsestäsi kertoa, joskin muiden käyttäjien mielestä on varmasti mukava tietää suurin piirtein, kuka yhteisön takana on.

Pidä yhteisöäsi silmälläMuokkaa

Voit seurata, mitä yhteisössäsi tapahtuu tarkkailemalla sivua Aktiivisuus wikissä. Asetuksissasi voit lisäksi hallita, mistä saat sähköposti-ilmoituksia. Suosittelemme, että sallit ilmoitukset ainakin siitä, kun keskustelusivusi tai viestiseinääsi muokataan, jotta saat tiedon yhteydenotosta myös silloin, kun et ole yhteisössä.

Toivota muut tervetulleiksiMuokkaa

Nyt voit alkaa kutsua ystäväsi ja tuttavasi mukaan projektiisi! Kerro yhteisöstäsi kaikille, joita aihe saattaisi kiinnostaa. Voit mainostaa yhteisöäsi esimerkiksi Yhteisöwikissä – pidä kuitenkin huoli, ettei mainostaminen varsinkaan muilla sivustoilla tai yhteisöissä mene spämmin puolelle.

Kannattaa pitää silmällä myös tuoreita muutoksia: sivulle Toiminnot:Tuoreet muutokset otetaan mukaan kaikki muutokset yhteisöön, ja lokista selviää, mikäli uusia käyttäjätilejä on luotu. Onkin kohteliasta toivottaa uusia käyttäjiä heti tervetulleiksi jättämällä heille viesti, jolloin heidän myös todennäköisemmin tekee mieli jäädä muokkaamaan. Perusystävällisyys ja auttavaisuus vie jo pitkälle.

Muita neuvojaMuokkaa

Älä pelkää kysyä!Muokkaa

Yhteisöwiki on täällä sinua varten. Onko sinulla kysyttävää yhteisöstä tai muokkaamisesta? Etkö ole varma, miten toteuttaa suunnitelmasi käytännössä? Kaipaatko vinkkejä siihen, mitä yhteisölle voi ylipäätään tehdä? Avaa keskustelu Foorumissa tai ota yhteyttä Auttajaan.

Katso myösMuokkaa

Lisäohjeet ja palaute Muokkaa

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.