Yhteisöwiki
Advertisement

Terve wikialaiset! Vuosi 2014 alkaa pikku hiljaa olla paketissa ja haluamme näyttää, mihin suuntaan olemme tulevana vuonna menossa artikkeleiden ulkoasuun liittyen. Olemme vielä päivitetyn tyylin testauksen alkuvaiheessa, apunamme muutama reipas testiyhteisö.

Artikkelit ovat Wikian ylivoimaisesti yleisin sivutyyppi ja eräänlainen käyttäjien "etuovi". Artikkeli edustaa siis usein käyttäjien ensikontaktia tietyn wikian ja sen yhteisön kanssa, ja tämän kokemuksen onnistuminen voi olla kertakäynnin ja vakkariksi ryhtymisen ero.

Kuluneen vuoden aikana olemme analysoineet erilaisia mittaustuloksia ja mielestämme parannusmahdollisuuksia löytyy runsaastikin. Kun kerran suurin osa Wikian liikenteestä keskittyy artikkeleihin, mikäpä olisikaan luonnollisempi kohde, johon keskittää voimamme?

Articleprototype-header.png


Alla luettelen muutamia uuden ulkoasun keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden motivaatiot. Jotkut muutokset ovat melko rohkeita. Toiset ovat varmasti tervetulleita, toiset jopa kiistanalaisia -- joka tapauksessa haluamme tuoda suunnitelmamme esille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa varmistaaksemme, että kaikki käyttäjätyypit pääsevät kokemaan muutokset ja että ehdimme kerätä riittävästi palautetta.

Koska mieipiteesi ja palautteesi on meille erittäin arvokasta, tavanomaisten kanavien (kuten tämän blogin kommenttialueen) lisäksi testiyhteisöjen jokaisen artikkelin oikeasta laidasta löytyy erillinen palauteosio. Toivomme mukaan näin myös normaalisti ajatuksensa itsellään pitävät käyttäjät innostuisivat jakamaan mielipiteensä.

Voitte käydä ihailemassa uutta ulkoasua englanninkielisissä
Disney- sekä American Horror Story -wikeissä!

Huom: muutokset rajoittuvat artikkelisivuihin, paikallista navigaatiota lukuunottamatta.

Keskeisiä ominaisuuksia tiivistettynä

Paremmin reagoivat katkaisukohdat

Uudet artikkelit siirtyvät sulavasta suunnittelusta poispäin ja paremmin reagoivia, ennustettavampia asetelmia kohti. Eri versioille eli mobiili-, tabletti-, täysi- ja täysi-XL- versioille on tulossa omat, 12-sarakkeiseen ruudukkoon perustuvat asetelmansa.

Oikean kaiteen poisto

Oikea kaide on ollut mainoksille ja videoille omistettu alue ja teoriassa erityyppisten sisältöjen erottelu on hyvä idea, mutta kaide on aiheuttanut joitakin asetelma- ja käyttökokemusongelmia. Sen poistamisen tarkoituksena on korostaa sisältöaluetta entistä enemmän ja antaa mainosten ja muun sisällön mukautua sisältöön eikä toisin päin.

Uutta typografiaa

PrototypeTypography.png

Laitteidenvälisen lukukokemuksen parantamisen olennainen osa on keskittyminen oletustypografiaan, eli tekstin ja kirjainten ominaisuuksiin ja asetteluun. Esimerkiksi fontin koko ja rivien välit vaihtelevat laitteen näytön resoluution mukaan, mikä oikean kaiteen poistamisen tapaan tulisi johtaa selkeämpiin ja ennakoitavampiin kokemuksiin.

Paikallinen navigaatio

Artikkeleiden uudistamisen myötä halusimme päivittää myös paikallista navigaatiota. Uusi navigaatio on teemaltaan ja sisällöltään samanlainen, kuin ennenkin, mutta ulkonäkö on selkeämpi ja sisällön järjestyksen lähestymistapa pystysuuntaisempi.

Vasemmanpuoleiset työkalut

Wikian sisällön kanssa voi tehdä monenlaisia juttuja, mutta nämä ominaisuudet ovat tällä hetkellä hajanaisia ja joskus vaikeasti löydettävissä. Halusimme kerätä nämä elementit yhteen ja samaan paikkaan, johon pääsee helposti käsiksi milloin tahansa.

Sisältösuosituksia

Suosituimmat tavat löytää uutta sisältöä ovat haku sekä artikkeleista löytyvät linkit, mutta kolmas tapa on tällä hetkellä hieman alikehittynyt. Sivujen alaosasta löytyvät "Lue lisää" ja "Ympäri Wikian verkkoa" -moduulit edustavat tätä opastetumpaa tapaa esitellä käyttäjälle Wikiasta löytyvää sisältöä ja innostaa ohikulkijaa lukemaan lisää. Nämä on uudessa ulkoasussa yhdistetty yhdeksi ainoaksi moduuliksi.

Article-prototype-recommended.png

Mainonta

Mainokset pitävät Wikian sisällön maksuttomana ja valot päällä. Teemme sitten mitä tahansa muutoksia, meidän on aina sovitettava mainokset sisällön sekaan jollakin tapaa antamatta niiden vallata sisältöalueen kokonaan. Sivun yläosasta löytyvät mainokset pysyvät samoina, mutta sivun keskiosan mainokset integroidaan nyt sisältöön.

Yritämme sijoittaa sisällön fiksusti mainosten ympärille, esimerkiksi osioiden väliin. Tämän kokemuksen onnistuminen on käyttäjän yleiskokemuksen kannalta erittäin tärkeää. Haluamme varmistaa, että mainoksien välimatkat ovat sopivat, että niitä ei ole likaa ja että ne eivät häiritse kuvien/videoiden asettelua vaan ovat selvästi mainoksia. Emme todennäköisesti onnistu tässä täydellisesti heti ensi yrittämällä, mutta tulemme tarkkailemaan tätä hyvin tarkasti ja teemme sopivia muutoksia matkan varrella.

Pahoittelut sotkusta

Kuten testausvaiheissa yleensä bugeja esiintyy todennäköisesti. Wikia on hyvin monimutkainen sivusto ja sisältö erittäin vaihtelevaa, joten saatat törmätä ongelmiin joillakin sivuilla. Teemme parhaamme korjataksemme esiintyviä ongelmia jo tässä varhaisessa prototyyppivaiheessa.

Seuraavat askeleet

Tarkkailemme prototyyppivaiheessa saamaamme palautetta sekä vaikutusta hakutuloksiin ja muuhun dataan. Joulu- ja tammikuussa pyrimme parantamaan yleiskokemusta ja toivon mukaan uusi artikkeliulkoasu voidaan ottaa käyttöön kaikissa yhteisöissä tammikuun loppuun tai helmikuun alkuun mennessä. Kunhan artikkelit mielestämme toimivat hyvin, siirrymme muuhun sivustoon ja alamme tutkia uuden tyylin soveltamista muihinkin sivutyyppeihin, kuten luokkiin, hakuun ja tiedostosivuihin.

Kipaise siis Disney- ja American Horror Story -wikeihin katselemaan uutta tyyliä; odotamme jo palautettasi!

Kiitos ajastanne; tiedän, että tässä oli paljon tietoa. Kerrohan, mitä olet mieltä!

Advertisement