Yhteisöwiki
Advertisement

Wikia on iso paikka, jota tukee suuri alusta. Oletko nähnyt luettelon kaikista laajennuksista mitä Wikiassa on? Se on hämmästyttävän pitkä, ja myönnän sen olevan myös jokseenkin sekava. Monet muistavan ensimmäiset päivänsä työskennellessään sen kanssa – yritys jäsentää sitä, mutta sen sijaan vain päätyivät murjottamaan.

Helppo selitys tälle on, että haluamme yhteisöllä olevan pääsyn niin moniin kuratointi- ja kehitystyökaluihin kuin on järkevästi mahdollista, mutta on myös toinenkin syy: Wikia on ollut olemassa jo jonkin aikaa (Internet-ajassa ainakin) ja alusta ei ole koskaan lakannut laajentumasta.

Joskus koodaustekniikoiden, päivitettyjen käyttöliittymästandardien, ja räikeämpien laitteiden välillä on tehtävä päätöksiä siitä miten edetä tuotteen perspektiivistä. Tätä tapahtuu jokaisessa yrityksessä teollisuuden jokaisella alalla – kuvittele, jos ajaisimme yhä Edseleillä ja kuuntelisimme fonografeilla tehtyjä tallenteita – mutta Wikian kaltaisessa yhteistyötä tekevässä ja yhteisösuuntautuneessa ympäristössä, se voi olla kiistanalaista.

Me innovoimme parista laajasta syystä. Aion puhua niistä täällä – jos haluatte puhua yhdestäkään niistä erikseen, kertokaa minulle kommenttien kautta ja olen iloinen voidessani keskustella niistä täällä.

Identiteetin kehitys

Kun Wikia aloitti toimintansa, olimme pelkkä wikifarmi. Sinä kirjauduit, pyysit yhteisön luomista, ja me loimme sen sinulle. Wikin luominen, asiakaspalvelu, ja tekninen tuki oli käyttäjän yhtiölle altistumiselle laajuus.

Kuitenkin, ajan myötä omistautuneet käyttäjät ja fanit, kuten sinä, teitte Wikiasta jotain erityisempää. Mikä alkoi yksinkertaisena wiki-ylläpitona, on nyt fanien tekemä faneille suunnattu sosiaalinen universumi kaikille faneille sekä koti planeetan intohimoisimmille superfaneille. Wikian yhteisöistä on tullut kaikkein kattavin ja oikeastaan tosiasiallinen lähde fanien valtuuttamalle sisällölle aiheesta, joka ei ole sellainen, mitä tavallinen wiki-ylläpitopalvelin voi vaatia. Vaikka säätiömme ja wiki-ylläpidon perusteet rakennettiin MediaWikistä, Wikia on kasvanut sisällyttämään lujatekoisen yhteisön, sosiaalisen, ja julkaisee ominaisuuksia, jotka tekevät siitä paljon laajemman kuin mistä se alkoi. Siksi on tärkeää, että Wikia jatkaa kasvamista yhteisönä ja tarjoaa parhaat tuotteet käyttäjille ja lukijoille, tunnustuksena ainutlaatuisesta paikastaan verkossa.

Tietenkään kaikki eivät ole samaa mieltä jokaisesta muutoksesta. Jotkut toivovat, että olisimme pelkkä yksinkertainen wikifarmi. Kuitenkin, se mitä Wikia on tehnyt, on etsiä leikkauspiste wiki-ylläpidolle ja sosiaaliselle verkostoitumiselle. Se asettaa meidät suureen asemaan kaikentyyppisten fandomien omistamisessa sekä paras mahdollinen koti verkon superfaneille.

Ohjelmistot vanhenevat

Tällainen asia on itsestään selvää. Siinä missä käyttäjän ja sivuston tarvitsee muuttua, joskus menneisyydessä toimineet ratkaisut eivät toimi nykyään. Yksinkertainen esimerkki on uusi globaali navigointipalkki – Wikia on ottanut harppauksia rajojen yli niin, että käyttäjät ja lukijat vain hyötyvät siitä, että harppaavat sivuston osasta toiseen. Sama koskee keskustelusivuja ja viestiseiniä – niin paljon kuin rakastamme klassisten keskustelusivujemme joustavuutta, olemme nähneet paljon sitoumuksia viestiseiniin, ja ne paljon suoralinjaisempia siinä ihmiset odottavat kommentoimiselta ja keskustelemiselta, joten heidän on helpompi ymmärtää niitä. Ne ovat tavallaan pieniä-mutta-merkittäviä askelia, joita otamme pitääksemme sivuston tuoreena.

Toimintojen päällekkäisyys

Kiinni globaaliin navigoinnissa: julkaistuamme sen, meillä oli monia käyttäjiä, jotka kysyivät, että miksemme tehneet siitä omavalinnaista. Ongelma? Jos paikallinen ja globaali haku tulevat olemaan navigaatiopalkissa wikian rungon sijaan, missä haku suuntautuisi niihin, jotka “jättäytyneet pois”? Eikö klassinen navigointipalkki palauttaisi sen takaisin itse yksittäisen wikian käyttöön, ja mitä vaikutusta sillä olisi paikalliseen JS- tai CSS-koodiin?

Tuonkaltaiset pienet ongelmat yhdistyvät erittäin nopeasti Wikian kaltaisessa monimutkaisessa ympäristössä. Jokainen valinta, jonka lisäämme käyttäjäasetuksiin, lisää sivustolle uuden elementin, jota pitää aina testata, kehittää ja ylläpitää. Joten kun teemme nämä päätökset, meidän on mietittävä tarkkaan onko järkevää investoida kehitykseen sekä aikaan, jota tullaan käyttämään, mikäli ne merkitään vaihtoehtoisiksi. Sama pätee vanhoihin toimintoihin – jos meidän on käytettä 300 tuntia kuukaudessa laajentamiseen, meidän on mietittävä kunnolla voisiko ajan ja vaivan käyttää paremmallakin tavalla. Jatkammeko innovointia ja pidämme asiat tuoreina, vai jatkammeko jokaisen pienen ominaisuuden ylläpitoa varmistaaksemme, että pieni ryhmä ihmisiä, niin tärkeitä kuin ihmisryhmät meille ovat, kokee asiat muuttumattomina?

"Innovoi tai kuole"

Tuo on Bill Gatesin käyttämä kuuluisa sitaatti, mutta sitä käytettiin jo pitkään ennen Microsoftia. Sanonta on 100-prosenttisesti totta ohjelmistokehityksen suhteen. Jos et pysy ajan tasalla, ja jos et luo tai toteuta uusia ideoita kunnolla, sopeutuvampi ja nerokkaampi yhtiö pyyhkii sinut tieltäsi ja korvaa sinut.

Tuotejulkaisut ja muutokset ovat aina riski, jopa silloinkin, kun olemme uskomattoman itsevarmoja, koska muutos voi pelottaa ketä tahansa – jopa meitä! Miten yhteisö reagoi? Toimivatko tuotteet ja muutokset kuten pitääkin? Tekemättä jättäminen on kuitenkin vielä merkittävämpi riski. On ymmärrettävää uskoa, että “toimivaan ratkaisuun tarttuminen” on turvallisin vaihtoehto, mutta mikä toimii nyt voi aina toimia paremminkin. Ja ellei Wikia paranna tai uudista sitä ja tee helpommaksi käyttää, joku muu tekee sen puolestamme. Muutoksista on joskus vaivaa, mutta ne ovat pitkäaikaisesti suurin kiinnostus Wikian yhteisöissä.

Ylläpitäjien ja muokkaajien keskittyessä omiin wikioihinsa, on helppo unohtaa miten yhteen liitettyjä Wikia ja sen yhteisöt ovat. Emme ole yhtiönä mitään ilman teitä, intohimoisia ja omistautuneita käyttäjiä, joiden vuoksi arvostamme suhdettamme teihin niin paljon. Siksi kaikki tämä tasapainotus – meidän on pidettävä Wikia tuoreena ja modernina uusille käyttäjille ja lukijoille, mutta meidän on myös varmistettava, että ne, jotka ovat olleet jo pidemmän aikaa Wikiassa, tuntevat olonsa aina yhtä tervetulleiksi. Siksi keskustelemme aina kanssanne uusista julkaisuista, osallistumme Yhteisöneuvostoon ja pysymme avoimina ja rehellisinä tekemiemme muutosten suhteen.

Kääntöpuolena yhteisöt tarvitsevat Wikiaa. Me tarjoamme alustan, resurssit, mainonnan, markkinoinnin, yhteisötuen ja kehityksen, sekä tekniset tiimit, jotka auttavat Wikiaa toimimaan yhtä johdonmukaisesti kuin nytkin ja tekevät yhteisöistäsi niin onnistuneita kuin ne voivat olla. Se pitää Wikian vapaana kaltaisillesi käyttäjälle ja se auttaa suurta sisältöäsi nousemaan hakukoneiden haetuimmaksi, ja antaa sinulle verkkoon kodin muokkaukseen, yhteistyöhön ja alkuperäisyyteen.

Siksi pidämme Wikian tuoreena. Jos emme olisi yhtä vieraanvaraisia ja helppokäyttöisiä niin monelle uudelle muokkaajalle ja käyttäjälle kuin mahdollista, etenisi yhtä salamannopeaa tahtia kuin verkon toiminta.

Advertisement